strony

poniedziałek, 12 września 2016

Jak ugryźć topinambur.

Topinambury obok salsefii, pasternaku, skorzonery i innych osobliwych roślin jadalnych wracają do łask. Ot, taka moda na zapomniane warzywa. Przepisy na nie można znaleźć w eleganckich kulinarnych magazynach, ale też w starych, pożółkłych książkach kucharskich. Kilka tygodni temu stanęłam przed wielkim wyzwaniem przerobienia ogromnej ilości topinamburu z ciocinej działki i muszę przyznać, że efekt był bardzo zadowalający.



Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty smakiem upodabnia się do krzyżówki ziemniaka, korzenia pietruszki i słonecznika właśnie. Poczytałam co nieco na jego temat i mogę się podzielić z Wami następującą ciekawostką: topinambur, ze względu na dużą zawartość inuliny, jest polecany osobom chorym na cukrzycę. Ma też więcej wartości odżywczych niż ziemniaki, więc od czasu do czasu może urozmaicić typowy zestaw obiadowy. Postanowiłam za jednym zamachem przyrządzić to niezbyt urodziwe warzywo na trzy sposoby: był zatem topinambur gotowany w wodzie (najmniej ciekawy, zatem go tu nie umieszczam), pieczony z sosem paprykowym i zamieniony w chrupiące, smażone w głębokim oleju chipsy.
Cieszę się, że w ostatnich latach wraca moda na niektóre warzywa. Posłużę się tu przykładem jarmużu, który jeszcze za moich licealnych czasów był ciekawostką; teraz dostępny jest na co drugim straganie i w większości supermarketów. Być może popularność topinamburu wzrośnie jeszcze bardziej; wszystkim tym, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować tego warzywa, podsuwam dwa najprostsze pomysły jak je ugryźć.


Pieczony topinambur z sosem z papryki
(inspirowany przepisem z książki "Jadłonomia")
  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  • Topinambur wyszorować, poprzekrajać na połówki i ułożyć na blasze skórką do dołu. Polać olejem i posypać ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć obok niego wypestkowaną, przekrojoną na pół paprykę i kilka ząbków czosnku)
  • Piec przez około pół godziny, aż topinambur będzie rumiany.
  • Obrać czosnek, zdjąć z papryki skórkę (na tyle, na ile będzie to możliwe) i zmiksować w blenderze z ulubionymi przyprawami.
  • Pieczone topinambury można serwować z sosem jako samodzielne danie lub dodać je do sałatki.


Chipsy z topinamburu
  • Wyszorowany topinambur pokroić na cienkie plastry.
  • Rozgrzać w małym rondelku olej odpowiedni do smażenia w wysokiej temperaturze, najlepiej ryżowy (ja używałam rzepakowego).
  • Wrzucać plastry topinamburu partiami, smażyć na złoto i odsączać na ręczniku papierowym.
  • Podawać oprószone solą i ulubionymi przyprawami. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pierwszy raz spotykam się z topinamburem. Bardzo ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kombinacje. Wygląda bardzo ciekawie. Musimy to wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń