strony

środa, 16 lipca 2014

Jagodzianki.

Jest tylko jedno takie danie, które bezwarunkowo musi zawierać jagody, żeby zasłużyć na swoją nazwę. Zjedzenie pysznej jagodzianki latem to dla mnie  obowiązek; ważniejszy, niż pączek w tłusty czwartek czy faworki w karnawale. Te rumiane, owalne bułeczki, z mnóstwem jagodowego nadzienia, kojarzą mi się z wakacjami nad morzem (mimo tego, że pochodzą z Mazowsza). Przywołują na myśl małe, duszne cukierenki, gdzie osy próbują dopaść wszystkie wypieki leżące dumnie na ladzie. 


Miałam zawsze jeden problem z kształtem jagodzianek- trzeba zjeść mnóstwo buły, żeby móc się przez chwilę nacieszyć smakiem jagód, brudzących język na fioletowo. Strasznie to mi się wydawało niesprawiedliwe, zwłaszcza, kiedy chciało się podzielić tym przysmakiem z drugą osobą. Gdy przecięło się taką jagodziankę na pół, komuś przypadała często tylko namiastka nadzienia, które prawie w całości kryło się w drugiej połowie. 


Dlatego te domowe jagodzianki-zawijasy są dla mnie formą idealną. Każdy kęs ma smak jagód, ale zrównoważony delikatnym i puszystym drożdżowym ciastem. Do tego cukier puder z góry. Nie za słodko, bardzo jagodowo. Lipcowo, wakacyjnie, beztrosko.

 

na 8 jagodzianek

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki, u mnie typ 650
  • 25g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki cukru (1 do zaczynu, 2 do ciasta)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 szklanki oleju
  • 1 jajko

Nadzienie:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • ok. 2 szklanki jagód
  • + cukier puder do posypania jagodzianek po upieczeniu
  • Do szklanki wlać letnie mleko, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na parę minut, by powstał pieniący się zaczyn.
  • Do dużej miski przesiać mąkę, dodać 2 łyżeczki cukru, sól, jajko, olej. Dodać zaczyn i wszystko wymieszać. Zagnieść ciasto na kulę i wyrabiać przez kilka minut, aż będzie gładkie. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę, aby wyrosło.
  • Po godzinie nastawić piekarnik na 180 stopni (wyjąć blachę z piekarnika, bo przyda się do wykładania jagodzianek.) 
  • Ciasto rozwałkować na duży, cienki prostokąt. 
  • Rozpuścić łyżkę masła, dodać do niego 2 łyżki cukru wanilię. Rozsmarować na cieście, posypać wszystko równomiernie jagodami.

  • Ciasto posypane jagodami zwinąć w rulon od strony krótszego boku prostokąta. Następnie rulon pokroić na 8 części. Powstaną ślimaczki, które należy lekko naciągnąć i skręcić jakby w ósemkę (jak na zdjęciach).
  • Jagodzianki przełożyć na wyłożoną papierem blachę i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (opcja: góra-dół) przez ok. 20 minut, aż będą rumiane. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Wypieki drożdżowe najlepiej jest studzić na kratce. Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Wspaniałe te jagodzianki :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm....jagodzianki...dostałam ślinotoku od samego patrzenia na nie :)

    OdpowiedzUsuń